Spela video
46

Jungell Ida-Marie

"Dags för ungdomarna att få sina röster hörda!"

Jag är 25 år gammal och har just flyttat hem tillbaka till Jakobstad där jag bor med min sambo Anders. Eftersom jag är en mångsysslare, så är det lättare att säga att jag: studerar, arbetar, är en föreningsmänniska, älskar träning och kultur, har en passion för fotografering och sociala medier, och så är jag väldigt social.

Jag var aldrig den duktiga i skolan, speciellt inte i samhällslära och politik var enligt mig så krångligt. För ca två år sedan började jag mer och mer fundera på hur man får saker att förändras i staden, och vilka vägar man kan gå för att få vara med och påverka. 2017 valdes jag in i kommunalfullmäktige i Jakobstad, och har sedan dess lärt mig mer och mer om politik och fått ett större intresse.

Via riksdagen kan jag vara med och påverka sådant som berör fler än bara de som bor i Jakobstad och sådant som jag själv brinner för att utveckla. Dessa är ämnen såsom ungas framtidsmöjligheter, hållbar utveckling, samt kultur och idrott.

Namn: Jungell Ida-Marie
Födelseår: 1993
Valkrets: Vasa valkrets
Hemort: Jakobstad
Titel: Studerande
E-post: idajungell@gmail.com
www: http://ida-marie.fi
Medlem i :
Svenska Kvinnoförbundet
Svenska Kvinnoförbundet
Svensk_Ungdom
Svensk Ungdom

Viktiga politiska frågor

Skola och utbildning

Att vara ung i dagens Finland kan anses vara det bästa, om man bortser från alla utmaningar. Studierna blir mer utmanande och det blir svårare och svårare att ta sig vidare. Ekonomin och prestationskraven trycker på, och många unga mår tyvärr dåligt och vet inte hur de ska gå vidare.

Jag vill vara med och jobba för ett bättre Finland, som skulle kunna vara ett land där alla unga har samma chans till en god och trygg framtid.

Läs mer i vårt valprogram ›

Klimat och miljö

I ett samhälle där vi förbrukar mer och mer, och också snabbare än någonsin är det viktigare att börja tänka efter hur vi kan leva ett mer hållbart liv. För att våra barn och barnbarn skall kunna leva i ett friskt land, och att vi kan vara föregångare för andra när det kommer till ett mer ekologiskt och grönare liv.

Jag vill att Finland skall satsa på en mer hållbar framtid, tänka med ekologiskt och se efter sina tillgångar.

Läs mer i vårt valprogram ›

Arbete och företagande

Det ska alltid löna sig för alla att arbeta. I dag har många ungdomar som mål att skaffa sig en utbildning och sedan komma ut i arbetslivet. Detta kan samhället underlätta genom att höja inkomstgränsen för studerande så att de unga ges möjligheten att få en utbildning, men också arbetserfarenhet redan under studierna.Tillsammans ska
vi se till att allihopa har en möjlighet till arbete och en meningsfull vardag.

Genom ett förbättrat arbetsinvandringssystem med försnabbad byråkrati kommer människor snabbare in i samhället. Ung som gammal, nyfinländare och studerande - alla ska ha samma möjligheter till arbete och en trygg framtid.

Läs mer i vårt valprogram ›

Mera tillsammans

SFP:s RIKSDAGSVALSPROGRAM 2019

Bekanta dig