Spela video
14

Schauman Ida

"Jag brukar inte ge vallöften men jag lovar arbeta för flera arbetsplatser, för investeringar i utbildning och för mera jämlikhet. I mig får Egentliga Finland en stark röst på Arkadiebacken. "

Jag heter Ida Schauman och vill representera dig i Finlands riksdag. Jag definierar mig själv som en fritänkande socialliberal feminist.

I april 2017 valde närmare tusen Åbobor mig som sin representant i Åbo stadsfullmäktige, ett intressant och krävande uppdrag. Sen dess representerar jag också Svenska Folkpartiet i Åbo stadsstyrelse. I arbetslivet har jag bland annat jobbat som förbundsordförande för Svenska folkpartiets ungdomsorganisation Svensk Ungdom, som medarbetare på riksdagen och som kommunikationskonsult. Idag är jag chef för samhällsrelationer på Finlands Flyktinghjälp.

Jag har alltid varit intresserad av världen omkring mig. Det finns de som säger att man inte kan förändra världen. Jag håller beslutsamt fast vid att man kan det, allt annat skulle vara att ge upp på förändring. Man måste bara ha tillräckligt med tålamod, ambition och engagemang.

Namn: Schauman Ida
Födelseår: 1989
Valkrets: Egentliga Finlands valkrets
Hemort: Turku
Titel: Chef för samhällsrelationer
E-post: ida.schauman@gmail.com
Tel: 040 1824 969
www: https://www.idaschauman.fi
Medlem i :
Svenska Kvinnoförbundet
Svenska Kvinnoförbundet
Svensk_Ungdom
Svensk Ungdom

Viktiga politiska frågor

Arbete och företagande

Trots att fler har jobb idag så ligger vi långt efter våra nordiska grannar. Då 75-80 procent av svenskarna, danskarna och norrmännen jobbar så gör bara 72 procent av finländarna det. Varje procentenhet som jobbar betyder 1 miljard till i den offentliga ekonomin.

För att nå nordisk nivå måste vi göra det lätt att både anställa och att ta emot jobb. Vi måste också våga investera i tillväxt och satsa på fungerande infrastruktur och en utbildad arbetskraft. Sen gäller det att se till att tillväxten inte görs på bekostnad av klimatet eftersom klimatförändringen är vår största utmaning. Varje ny arbetsplats är en vinst för oss alla.

Läs mer i vårt valprogram ›

Skola och utbildning

Finland kommer aldrig att kunna tävla med låga löner, utan kunskapen är vårt starkaste kort. Regeringen har gjort rekordhöga nedskärningar i utbildning, det här är som att såga av den gren vi sitter på.

Istället ska vi investera i utbildning och säkra att Finland också i framtiden har världens bästa skola. Vi måste stoppa hjärnflykten av forskare och visa att Finland fortfarande satsar på ny kunskap. Vi måste se till att utbildningen har en starkare anknytning till arbetslivet och uppmuntra studerande som kan jobba och studera samtidigt. Varje satsning på kunskap betalar sig tillbaka i längden.

Läs mer i vårt valprogram ›

Ett jämställt Finland

Finland är ett litet land och vi behöver allas insats för att klara oss. Ojämlikhet och diskriminering hindrar vår utveckling - vi har inte råd med att någon blir utanför för att de mår dåligt eller inte får det stöd de behöver.

Därför kan jag inte acceptera regeringens vårdreform, eftersom den skulle öka ojämlikheten. Jag kan inte heller förstå att vi år 2019 behandlar kvinnor och män olika på arbetsmarknaden. Jag vet att vi behöver internationell kunskap och kommer aldrig att acceptera rasism eller diskriminering. Vi är alla olika, det är vår styrka.

Läs mer i vårt valprogram ›

Mera tillsammans

SFP:s RIKSDAGSVALSPROGRAM 2019

Bekanta dig